Οι θόρυβοι από τα αυτοκίνητα, τα μηχανήματα και κάθε άλλη «ηχορυπαντική» ανθρώπινη δραστηριότητα επιδρούν αρνητικά όχι μόνο στα πουλιά και στα ζώα, κάτι που ήταν ήδη γνωστό, αλλά και στην ανάπτυξη των φυτών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κλίντον Φράνσις του Εθνικού Κέντρου Εξελικτικής Σύνθεσης της Β.Καρολίνας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Proceedings of the Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, ανέφεραν ότι οι ανθρωπογενείς θόρυβοι βλάπτουν τα φυτά κυρίως έμμεσα, λόγω της επίδρασης των θορύβων στα γειτονικά ζώα και έντομα που επικονιάζουν τα φυτά και διασπείρουν στη φύση τους σπόρους τους. Τα φυτά, επειδή δεν μπορούν να κινηθούν, συνήθως εξαρτώνται από τα ζώα, τα πουλιά και τα έντομα για να μεταδώσουν τη γύρη τους, από το ένα στο άλλο, ή για να στείλουν σε μεγάλες αποστάσεις τους σπόρους τους, που θα επιτρέψουν την εξάπλωσή τους.
Οι ερευνητές, που μελέτησαν το θέμα και έκαναν τα σχετικά πειράματα κοντά σε διάφορα εργοτάξια, διαπίστωσαν ότι αρκετά είδη του ζωικού βασιλείου αποφεύγουν τους θορύβους των ανθρώπων και αυτό, με τη σειρά του, έχει επίπτωση και στα φυτά. Μόνο ορισμένα ζώα, όπως τα ποντίκια, φαίνεται να προτιμούν τις θορυβώδεις περιοχές.
Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ζώων, όσον αφορά το βαθμό ανεκτικότητάς τους στους θορύβους και αυτό, σε μερικές περιοχές, συνεπάγεται ότι υπάρχει μικρότερη επικονίαση και διασπορά σπόρων, άρα και μικρότερη ανάπτυξη φυτών. Η επίπτωση του θορύβου στα φυτά μπορεί να διαρκέσει ίσως και δεκαετίες, ακόμα και αν στο μεταξύ έχει σταματήσει η πηγή του θορύβου.
Πηγή: ΑΠΕ, The Independent
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου