Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Οι Μάγια θεράπευαν με μέλι

Οι Μάγια , ένας λαός της κεντρική Αμερικής που ο πολιτισμός του άνθησε από 2000 π.Χ , ως την εισβολή των Ισπανών το 15ο αιώνα μ.Χ, είναι γνωστοί κυρίως για την μάλλον λανθασμένη ερμηνεία των αστρονομικών τους ημερολογίων, ότι προέβλεψαν το τέλος του κόσμου το 2012.

Πρόσφατα όμως ερευνητές του κέντρου μελετών Μάγια του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού που μελετούν τα κείμενα των Μάγια που διασώθηκαν , ανακάλυψαν στο τελετουργικό του Bacabes συνταγές για ιατρική χρήση του μελιού σε μεγάλο εύρος παθήσεων.

Οι Μάγια χρησιμοποίησαν το μέλι των meliponas (οικογένεια Meliponidae με κάπου 500 είδη) μικρών μελισσών χωρίς κεντρί που έχουν παρόμοια κοινωνική οργάνωση και βιολογία με την Α.mellifera αλλά και χαρακτηριστικές διαφορές.

Για παράδειγμα οι μέλισσες αυτές δαγκώνουν αντί να κεντρίζουν για να αμυνθούν και η μετατροπή σε βασίλισσα δεν γίνεται μέσω του βασιλικού πολτού αλλά της ποσότητας γύρης που θα ταϊστούν.

Οι Μάγια χρησιμοποίησαν το μέλι για παθήσεις του αναπνευστικού, του πεπτικού, του κυκλοφορικού,για λοιμώξεις, σε ασθένειες των οφθαλμών,του έσω ωτός , του δέρματος, του στόματος, σε πληγές ακόμα και για τα δείγματα δηλητηριωδών φιδιών και εντόμων.
Για κάθε τύπο ασθένειας υπήρχε τουλάχιστον μια συνταγή που περιλάμβανε μέλι.

Το μέλι για τους Μάγια ήταν τρόφιμο του ήλιου, του δημιουργού και αναγεννητή, που παραγόταν με μυστηριακό τρόπο στο στομάχι των μελισσών. Οι μέλισσες  meliponas σήμερα κινδυνεύουν με εξαφάνιση στην κεντρική Αμερική λένε οι ερευνητές , ωστόσο οι σύγχρονοι μελισσοθεραπευτές και αρκετοί επιστήμονες στο εργαστήριο μελετούν τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού και του κεριού που παράγουν οι μέλισσες χωρίς κεντρί με πολύ καλά αποτελέσματα.

Πηγή : Μελισσοκομικό Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου