Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Μύγα - παράσιτο μετατρέπει μέλισσες σε ζόμπι.

Σαν να μην έφταναν οι θανατηφόροι ιοί και οι επιβλαβείς μύκητες, οι μέλισσες της βορείου Αμερικής καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα νέο εχθρό : ένα ιπτάμενο παράσιτο τις κάνει να εγκαταλείψουν την κυψέλη και να περιπλανηθούν σε κατάσταση αποχαύνωσης, σαν ζόμπι, μέχρι να πεθάνουν.

Σε έρευνες οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως η παρασιτική μύγα Apocephalus borealis προσβάλλει και στην συνέχεια θανατώνει μέλισσες και σφήκες, ενώ παλιότερα η μύγα αυτή θεωρούταν εχθρός των βομβίνων μόνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι μέλισσες έχουν προσβληθεί από την μύγα Apocephalus borealis σε 24 από τα 31 σημεία μελισσοκομίας στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου Σαν Φρανσίσκο, καθώς και σε άλλα εμπορικά εκμεταλλεύσιμα μελίσσια στην Καλιφόρνια και στην Νότιο Ντακότα.

Γενετικά πειράματα έδειξαν πως τόσο οι μέλισσες όσο και οι μύγες είχαν προσβληθεί από έναν παραμορφωτικό ιό των φτερών και τη Nosema ceranae, οι οποίοι ευθύνονται για σύνδρομο κατάρρευσης μελισσοσμηνών.

Οι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν πως οι θηλυκές μύγες Apocephalus borealis εγχέουν τα αυγά τους στην κοιλιακή χώρα των μελισσών όταν έρχονται σε επαφή. Σε διάστημα μιας εβδομάδας 25 προνύμφες της μύγας  αναδύθηκαν στην περιοχή μεταξύ του κεφαλιού και του θώρακα της μέλισσας (στην φύση έχουν παρατηρηθεί μέχρι 13).

Οι προσβεβλημένες μέλισσες εγκαταλείπουν την κυψέλη και συγκεντρώνονται κοντά σε εστείες φωτός, όπου αναπτύσσουν περίεργη συμπεριφορά : περπατούν μαζί σε κυκλικές τροχιές , δείχνουν αποπροσανατολισμένες και δεν έχουν καλή ισορροπία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως περισσότερο ευάλωτες είναι οι μέλισσες που αναζητούν τροφή κατά τις νυχτερινές ώρες , ενώ η εύρεση χρυσαλλίδων κοντά σε πεθαμένες μέλισσες υποδηλώνει ότι οι μύγες -παράσιτα μπορούν να πολλαπλασιαστούν μέσα στο μελίσσι και να προσβάλλουν την γονιμοποιημένη βασίλισσα.

Πηγή: Μελισσοκομικό βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου